Menu

Vilhelm Bjerke-Petersen

1948-10-12

Modtager

Egon Östlund

Dokumentindhold

Økonomiske vanskeligheder; Vilhelm Bjerke-Petersens egen kunst og Halmstadgruppens kunst.

Transskription

Grev Turegatan
12-10-48.

Kære Egon,

Jeg var rigtig ked af at höre at du var dårlig igen. Jeg önsker virkelig af hele mit hjærte, at du snart er frisk.

Jeg fölte mig selv så langt nede, da du ringte, derfor var jeg så modstræbende. Du forstår, at jeg fik et voldsomt slag for kort tid siden, som næsten har slået mig fuldstændig ud. Jeg havde en kontrakt med en mand her i Stockholm, der sikrede mig en vis indkomst om måneden gennem hele vinteren, og dette udgjorde mit ökonomiske grundlag. Nu gik denne mand konkurs [understreget], og indstillede alle [understreget] betalinger til mig, dette gör at jeg ingen existensmidler har indtil videre. Og efter at jeg har genoptaget det abstrakte maleri, (hvor jeg absolut er bedst), kan jeg ingenting sælge. Så jeg ved faktisk ikke hvad jeg skal ernære mig på i vinter.

Men jeg skal ikke plage dig med mine bekymringer. Jeg skriver nærmest dette, for at forklare dig, hvorfor jeg måske virkede lidt uvillig, da du ringte, til trods for at jeg naturligvis gærne vilde göre den lille sag både for dig og for halmstadgruppen. Faktisk havde jeg heller ikke rejsepengene, men måtte låne disse om kvällen. Men jeg fik jo dette refunderet. Mit foredrag var måske lidt for teoretisk, men jeg havde jo så lidt tid på mig. Det gik jo imidlertid bra. Og udstillingen

[Side 2]

startede glimrende! Der var fuldt af mennesker og der blev solgt på fernisagen for ca. 10,000 kr*. Desværre var det jo de mest populære sager, der gik. Desværre er jo en af årsagerne til H.G. store salg den, at de stadig maler så meget naturalistisk ind i mellem. Men man kan ved gud begribe det, når man selv har stået kampen ud i 20 år! Det er frågan om det "lönner" sig at fortsætte.

Jeg hörer at de skal udstille i Borås efter dette, jeg håber at du bliver frisk indtil det og kan genoptage dit arbejde for kunsten.

Jeg skal snart sende dig din tegning! Nu önsker jeg dig alt muligt godt og god bedring og beder dig [ord overstreget] overgive vore bedste hilsener til Karin.

Selv være du hilst på det varmeste

fra vennerne

Elsa + Vilhelm.

  • Walle 4 tavlor (för 4000 Kr.) Stellan 1 (1500). Sven 4 små, Isse 1 Erik 1 og Axel 2.

Fakta

PDF
Brev

Svensk, Dansk

Stockholm

Betegnet på brevet f.o.:

Grev Turegatan
12-10-48.

Borås

Den ledsagende kuvert recto:

[Med Egon Östlunds håndskrift:] Vilhelm

[Med Vilhelm Bjerke-Petersens håndskrift:] Övermaskiningeniör
Egon Östlund
Stengärdsgt. 33
Borås [understreget]

Den ledsagende kuvert verso:

[Med Egon Östlunds håndskrift:] [Overstregede ord]

Egon Östlunds arkiv. Universitetsbiblioteket, Lunds universitet.